Etusivu » Pidennä puhelimen käyttöikää – 7 Vinkkiä

Pidennä puhelimen käyttöikää – 7 Vinkkiä

Kokosimme sivustollemme ohjeet ja vinkit, miten pidennät puhelimesi elinkaarta ja saat laitteesi pysymään hyväkuntoisena ja käyttökelpoisena jopa vuosia.

pidennä puhelimen käyttöikää

Puhelimen näytön suojaaminen

Varmasti jokainen meistä on ainakin kerran elämässään pudottanut puhelimen vahingossa. Puhelimen näyttö on erityisen herkkä ja se saattaa särkyä jo ensimmäisen putoamisen seurauksena. Joskus kuitenkin on tuuria matkassa ja puhelimen näyttö selviää pudotuksesta ilman säröjä. Tästä huolimatta on kuitenkin muistettava, että näytön pintajännitys heikkenee huomattavasti, joka tekee puhelimen näytöstä entistäkin hauraamman, jolloin puhelimen kolauttaminen esimerkiksi pöytätasoon saattaa johtaa jo näytön rikkoutumiseen.

Nykypäivänä ihmiset havittelevat itselleen yhä pienempiä, sirompia ja ohuempia puhelimia sillä ne ovat hyvin esteettisiä, miellyttävät omaa silmää sekä sopivat hyvin käteen ja taskuun. On kuitenkin pidettävä mielessä, että mitä pienemmän ja ohuemman puhelimen haluat, sitä ohuempi näyttölasikin on. Laitteen pieni koko tekee siitä erityisen herkän ja hauraan pienimmillekin kolautuksille. Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa pudotat puhelimen täysin vahingossa näyttö edellä maahan à Nostat puhelimen varovasti à Jännität särkyikö näyttö à Käännät puhelimen à Huomaat ettei näyttö saanut säröjä à Hymyilet hetken. Tämä yhtälö on kuitenkin petollinen, sillä vaikkei näytönlasi itsessään saanut säröjä, saattoi kuitenkin kosketusnäyttö näytönlasin alla vaurioitua siten, ettei se enää rekisteröikään sormen painalluksia samalla tavalla kuin ennen.

Vältä laitteen huolimatonta käsittelyä varsinkin, kun allasi on jokin seuraavista materiaaleista; Asfaltti-, Kivi- tai sorapinta. Kun puhelimesi putoaa jollekin näistä materiaaleista, on hyvin todennäköistä, että puhelimesi näyttö särkyy.

Puhelimen näytön hajoaminen

Kun puhelimesi näyttö hajoaa, olet todennäköisesti jo kertaalleen pudottanut tai kolauttanut puhelimesi siten että näytön pintajännite on heikentynyt siihen pisteeseen, ettei laite enää kestänyt pientä kolahdusta.

Puhelimen näytön särkymisen voit kuitenkin ennaltaehkäistä erilaisilla markkinoilta löytyvillä suojakuorilla. Suojakuorilla on suuri vaikutus laitteen kuntoon sen pudotessa maahan.

Parhaimpia suojakuoria ovat sellaiset, jotka taittuvat myös etulasin päälle. Näistä suojakuorista käytetään termiä puhelinlompakko tai lompakko-suojakuori (Wallet Phone Case). Puhelinlompakosta tekee erityisen kätevän se, että voit säilyttää kaikki tarvitsemasi kortit yhdessä puhelimen kanssa ja voit luopua kukkarosta kokonaan.

Mikäli puhelimesi putoaisi näyttö edellä maahan, suojaa kuoren etukansi näyttöäsi suurimmilta iskuilta ja parhaassa tapauksessa näyttösi säilyy täysin vaurioitumattomana, toki pintajännite heikkenee kolahduksen seurauksena.

Näytön pintajännitystä voit parantaa asentamalla näyttölasisi päälle panssarilasin.

Panssarilasi kestää jo huomattavasti kovempia iskuja sillä näytönkolautus heikentää ensin panssarilasin jännitettä. Mikäli puhelin putoaa näyttö edellä sepelin päälle, syntyy puhelimeesi kiveniskemä. Kiveniskemä kuitenkin jää panssarilasiin vaurioittamatta näyttölasiasi.

Suosittelemme vaihtamaan panssarilasin jokaisen kovan iskun jälkeen, jotta vältytään näyttölasin vaurioitumiselta seuraavien mahdollisten iskujen seurauksena.

Panssarilasin vaihtaminen itse

Panssarilasin vaihtaminen on erittäin helppoa. Panssarilasi kiinnittyy puhelimen näyttölasiin kestävällä liimapinnallaan, joten panssarilasin vaihtamiseen ei aikaa kulu kuin muutama minuutti.

Aloita panssarilasin vaihtaminen ottamalla vanhan panssarilasin kulmasta kiinni, jonka jälkeen vedä se varovasti irti näyttölasinpäältä.

Irroitettuasi panssarilasin, puhdista näyttölasi vanhasta liimapinnasta esimerkiksi isopropyylialkoholin avulla (rubbing alcohol).

Kun edeltävä vaihe on suoritettu, avaa uusi panssarilasipaketti, ota uusi panssarilasi ja poista sen takaa oleva liimapintaa suojaava kalvo hitaasti samalla kun asetat sitä puhelimen näyttölasisi päälle.

Aloita viemällä panssarilasi näytönpäälle, poista panssarilasin takaa oleva kalvo hitaasti siten, että raotat ensin ylhäältä panssarilasin liimapintaa suojaavaa kalvoa ja kiinnität panssari lasin yläreunan näyttölasisi yläreunaan. Jatka hitaasti ja etene sentti kerrallaan välttyäksesi ylimääräisiltä ilmakuplilta näytössä.

Suosittelemme antamaan painetta esimerkiksi kortilla, kuten visa kortti tai muu vastaava kovareunainen kortti, aina siihen kohtaan mikä on liimautumassa kiinni näyttölasiin.

Aina kun huomaat uuden ilmakuplan ilmenevän panssarilasin ja näyttölasin välissä asentaessasi panssarilasia, pyri antamaan painetta ilmakuplaan siten että asetat kovareunaisen kortin ilmakuplan reunaan ja työnnät ilmat ulospäin (kohti reunoja, joista ilma pääsee vielä ulos).

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vaihda puhelimen näyttö itse.

Puhelimen rungon suojaaminen

Yleinen virhe mitä ihmiset tekevät, on pelkän puhelimen näytön suojaaminen.

Puhelimen näytön suojaaminen pidentää puhelimen käyttöikää jo huomattavasti, mutta mikäli puhelimesi putoaa ilman puhelimenkuoria, näyttö toki säilyy ehjänä mutta puhelimen runko, sekä puhelimen sisäiset komponentit kärsivät huomattavasti sen seurauksena.

Tämän takia suosittelemmekin suojaamaan myös puhelimen rungon kuorilla, sillä se takaa puhelimellesi entistäkin pidemmän eliniän! Parhaan suojan puhelimellesi antaa panssarilasi yhdistettynä sellaiseen kuoreen, jossa puhelimen panssarilasinpäälle tulee vielä kansi.

Tämä tekee puhelimesta hieman paksumman ja suuremman, mutta samalla sen on täysin voittamaton yhdistelmän mitä puhelimen suojaamiseen tulee.

Puhelimen akun keston pidentäminen lataamalla puhelinta oikein

Älypuhelinten valmistajat suosivat laitteissaan tällä hetkellä pääsääntöisesti litiumakkuja. Litiumakkujen suurimmat eroavaisuudet perinteisiin akkuihin ovat niiden huomattavasti nopeammat latausajat, suuremmat energiatiheydet, jonka ansiosta akut kestävät pidempään, sekä yleisesti litiumakkujen elinikä on merkittävästi perinteisiä akkuja pidempi.

Litiumakkuja hyödyntävien älypuhelinten käyttäjillä on suuri vaikutus akun elinikään, sillä litiumakkuja ladattaessa väärin saattaa niiden elinikä puolittua.  Tässä muutama esimerkki siitä miten sinun tulisi ladata älypuhelintasi.

Älä koskaan lataa älypuhelintasi täyteen, toisin sanoen sataan prosenttiin asti. Akun lataaminen täyteen matalalla virtatasolla pienentää elinikää. Älä myöskään päästä akkua tyhjenemään täysin, sillä ladattaessa akkua täysin tyhjästä täyteen saakka kuluttaa tämä normaalia enemmän akkua.

Lataa puhelinta vähän kerrallaan. Puhelinta kannattaa ladata aina kun siihen on mahdollisuus, sillä tämä pitää akkua virkeänä, vaikka akku saisikin latausta vain muutamia minuutteja. Akun virtatasoa kannattaa pyrkiä pitämään jatkuvasti 40% – 80%:n välillä. Yleisin ja huonoin tapa ladata akkua sen elinkaaren kannalta on se, kun käytät puhelinta päivän ja laitat sen lataamaan aina iltaisin.

Vältä puhelimen lataamista muulla kuin puhelimesi omalla laturilla – Hyvä esimerkki tästä on, jos lataat käytettyä iPhonea käytetyn iPadin laturilla, heikentyy iPhonesi akku huomattavasti, sillä eri laturit syöttävät virtaa eriävissä määrin, eikä iPhonen akku sovellu korkea ampeeriseen virransyöttöön. Vältä myös käyttämästä halpoja pikalatureita, joita myydään sekatavarakaupoissa sillä ne syöttävät puhelimeen väärän määrän virtaa ja heikentävät merkittävästi akun elinikää.

Puhelimen käyttö pakkasella

puhelimen käyttö pakkasella

Etenkin Suomessa talvet ovat kylmiä, mutta puheluihin ja viesteihin on vastattava.

Puhelimen käyttäminen pakkasella on erityisen raastavaa puhelimen akulle, sillä akun sähköä tuottavat kemialliset reaktiot hidastuvat, jolloin osa akun tuottamasta energiasta menee akun lämmittämiseen sähköksi muuntumisen sijaan. Mikäli olet ihmetellyt, miksi pakkasella puhelimesi tuntuu erityisen lämpimältä, tässä on sinulle vastaus.

Ennen kuin käytät puhelinta ulkona, varmista että lataat puhelimen täyteen ja otat mukaan varavirtalähteen. Täyden akun ja varavirtalähteen avulla saat pidettyä puhelimesi akun optimaalisena, vaikka pidemmilläkin retkillä.

Mikäli akkusi pääsee tyhjenemään ulkoiltaessa, älä laita puhelinta lataamaan heti kotiin päästyäsi, sillä kylmän puhelimen lataaminen kuluttaa akkua ja itse puhelimen komponentteja.

Ulkoiltaessa pyri säilyttämään puhelintasi mahdollisimman lähellä vartaloasi, esimerkiksi povitaskussa sillä se estää puhelimen kylmettymisen.

Suosittelemme myös välttämään puhelimen käyttöä lumisateella, sillä se saattaa johtaa puhelimen kostumiseen.

Kylmä puhelin saattaa myös saada kosteusvaurion, mikäli tuot puhelimen jääkylmänä sisätiloihin, sillä kylmyys laitteessa tiivistyy kosteudeksi. Kannattaakin jättää puhelin sisätilaan tuomisen sijaan jättää esimerkiksi hetkeksi eteiseen lämpenemään.

Puhelin kastui – Mitä tehdä?

Uusimmat älypuhelimet ovat pääsääntöisesti roisketiiviitä ja osa puhelimista ovat jopa vesitiiviitäkin.

Kun puhelimesi tippuu veteen tai kastuu, koita poimia puhelin mahdollisimman nopeasti ylös, jottei vesi pääse tunkeutumaan puhelimen sisälle.

Kytke tämän jälkeen puhelimen virta välittömästi pois päältä äläkä missään nimessä laita puhelinta lataukseen – Jos puhelin tippuu suolapitoiseen veteen, huuhtele puhelin huolellisesti, mutta varovasti hanavedellä tai alkoholilla.

Suolapitoinen vesi kiihdyttää laitteen sisäisten komponenttien korroosiota, joka vähentää puhelimen käyttöikää huomattavasti – Loppujen lopuksi puhelimesta tulee täysin käyttökelvoton, mikäli et huolellisesti huuhtele suolapitoisuutta pois.

Päällisin puolin kastuneen puhelimen huolto kannattaa tehdä seuraavasti – Aloita pyyhkimällä laitteesta pois kaikki näkyvä kosteus liinalla tai vaatekappaleella. Irrota puhelimesta irtoavat luukut ja osat, sekä SIM- ja muistikortit.

Myös takakuori tulisi irrottaa, jotta voit paikantaa kosteusvauriot – Tämä ei valitettavasti onnistu iPhonessa.

Edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen, kannattaa ottaa esille tyhjä ilmatiivispussi, esimerkiksi minigrip pussi. Laita puhelimesi pussin sisälle ja täytä se riisillä. Riisin tehtävänä on imeä laitteeseen jäljellejäänyt kosteus. Anna puhelimen olla riisillä täytetyssä pussissa vähintään 48 tuntia ennen kuin olet aikeissa yrittää käynnistää puhelinta.

Älä koskaan kuivaa puhelinta hiustenkuivaajalla, sillä hiustenkuivaajasta tuleva lämmin ilma saattaa johtaa puhelimen sisäisten komponenttien sulamiseen, jolloin laitteesta tulee täysin käyttökelvoton.

Kastuneen, mutta kuivatun puhelimen käynnistäminen.

Käynnistettäessä kuivattua puhelinta, saattaa puhelin käynnistyä odotetusti, mutta puhelimen käyttäminen tämän jälkeen saattaa tuoda mukanaan suurempia murheita.

Vaikka puhelin aluksi vaikuttaa täysin toimivalta, vauriot saattavat ilmetä vasta myöhemmin, kuukausien kuluessa laitetta käytettäessä.

Mikäli puhelin ei enää käynnisty tai jokin toiminto ei toimi, saattaa jokin komponentti olla vaurioitunut – Jos näin on, kannattaa sinun viedä puhelimesi suoraan huoltoon, jossa he jatkavat puhelimen ”elvyttämistoimenpiteitä”.

Puhelimen kastuessa tehdastakuu raukeaa, etkä voi viedä laitetta enää takuuhuoltoon, joten muista että joudut itse kustantamaan kastuneen laitteen huollon.

Laitteen kastuessa muista ilmoittaa heti vakuutusyhtiöllesi, sillä vaikka laite toimisi aluksi normaalisti, saattaa puhelin yllättäen muuttua käyttökelvottomaksi. Kotivakuutus saattaa korvata kastuneen puhelimen, riippuen sopimuksestasi.