Etusivu » Vaihda puhelimen näyttö itse

Vaihda puhelimen näyttö itse

iphone näytön vaihto ohje

Puhelimen näytön vaihtaminen itse on oikeasti helppoa. Laadimme selkeät ja helppolukuiset ohjeet, jotta sinäkin voit vaihtaa näyttösi itse ja säästää satoja euroja. Näiden ohjeiden avulla vaihdat rikkoutuneen puhelimesi näytön helposti ja nopeasti itse. Ohjeet opastavat sinua vaihtamaan näytön alusta loppuun. Näytön vaihtaminen on helppoa ja melko turvallista. Ole kuitenkin varovainen ettei uusi näyttölasi saa säröjä tai kosketuspinta vaurioidu toimenpiteesi aikana.

Näytönvaihtaminen itse - Ohjeet

Seuraavaksi käymme läpi näyttölasin vaihtamis- toimenpiteenpiteen yksityiskohtaisesti, kohta kohdalta läpi. Ole tarkkana ja keskity toimenpiteeseen jotta vältyt puhelimen vahingoittamiselta epähuomiossa.

Esimerkinä käytämmne iPhone 11 puhelin mallia. Lasi vaihdetaan samalla logiikalla myös muihin iPhone malleihin.

Katso videota samalla kun vaihdat, näytönvaihto onnistuun luontevammin ja helpommin. Mikäli Haluat toimia tekstin ja kuvien kanssa, siirry sivulla alaspäin. Yksityiskohtaiset opasteet vaihe vaiheelta aiheeseen Miten vaihtaa iPhone 11 näyttö.

1. Tarvittavat työkalut

Suosittelemme sinua ostamaan itsellesi laadukkaan IFIXIT -puhelimen korjaus työkalut. Hinta vaihtelee työkalusarjan sisältämien työkalujen mukaan, alk. 29.90€ – 79.90€. Löydät iFixit työkalusarjoja lähimmästä verkkokauppa.comista

ifixit essential electronics työkalusarja
iFixit essential electronics työkalusarja alk. 29.90€

Tarvitset nämä työkalut

Tehdäksesi  onnistuneen näytönvaihto-operaation, tarvitset seuraavat listan työkalut.

  1. iOpener
  2. Muovityökalu-avain (Kolmionmuotoinen sininen avaaja, keskellä)
  3.  Imukuppi (Muovityökalu-avaimen yläpuolella, musta imukuppi, jossa sininen kahva)
  4. Pinsetit (Toinen työkalu vasemmalta)
  5. Spudger (Kynänmuotoinen työkalu, kuvassa toinen oikealta)
  6. P2 – Pentalobe (Ruuvimeisselin terä, keskellä kuvassa)
  7. Y000 – Kolmikärki (Ruuvimeisselin terä, 5-lohkoinen, keskellä kuvassa)
  8. Phillips #000 (Ruuvimeisselin terä, tähtipää, keskellä kuvassa)

Varoitus

iPhonen avaaminen vaarantaa laitteen vedenpitävät tiivisteet, joten hanki valmiiksi uudet tiivisteet ennen kuin jatkat tästä vaiheesta eteenpäin (ei-välttämätön), vaihtoehtoisesti riittää kun olet varovainen ja vältät laitteen altistamista kosteudelle sen ollessa avattuna.

Sulje virta puhelimesta

Ennen kuin aloitat laitteen korjaamisen, varmista puhelimen olevan suljettu käynnistämällä ja sammuttamalla se uudestaan. Suosittelemme kuluttamaan akkua siten, että virtaa on jäljellä alle 25% minimoidaksesi riskit.  Ladattu Lithium-ion (Li-Ion) akku voi syttyä palamaan tai räjähtää jos satut epähuomiossa vahingoittamaan sitä joten keskity!

Aloitetaan - Näytön irroittaminen

Nyt kun puhelimesi virta on katkaistu ja akun varaus on alle 25%, ota puhelin käteesi ja katson sen pohjaa. iPhonen pohjasta löydät kaksi P2 – Pentalobe ruuvia. Ruuvit  sijaitsevat latausportin molemmin puolin. Ota nyt iFIXIT -työkalusarjasta meisselin varsi, ja P2 – Pentalobe terä, kierrä ruvimeisseliä vastapäivään. Joskus ruuvit saattavat olla hyvin tiukassakin, mutta vältä ylimääräistä voimankäyttöä sillä ruuvit ovat hyvin pieniä ja voivat helposti vahingoittua, tai ruuvin kanta voi pyöristyä. Kärsivällisyyttä.

Avattuasi pohjan kaksi ruuvia, suosittelemme teippaamaan säröytyneen lasin, jottei se katkeasi tai murenisi enempää. Teippinä sinun kannattaa käyttää vahvaa yksipuolista teippiä. iPhonen näyttö on laitteessa kiinni liimalla. Pehmittääksesi liimaa suosittelemme ottamaan esille lämmitetyn iOpenerin (Erikseen myytävä tuote). Aseta iOpener puhelimesi alareunaan ja anna sen lämmittää liimaa noin minuutin verran. Vaihtoehtoisesti voit tässäkohtaa käyttää myös lämpöpuhallinta, mutta olevarovainen ettet kuumenna laitettaasi liikaa sillä laite on hyvin herkkä lämmölle.

Kun alareunan liimat ovat pehmittyneet, aseta imukuppi näytön alareunaan, pyri asettamaan se halkeamattomaan kohtaan, tarvittaessa teipin päälle. Ota toisella kädellä varovasti kiinni laitteen reunasta (ei näytöstä), ja toisella kädellä vedä varovasti puhelimen alareunaan kiinnitetystä imukupista. Kun huomaat näytön nousevan ylöspäin, tiedät että liima on pehmeää. Nosta lasia vain sen verran, että saat varovasti asetettua muovityökalu-avaimen näytön ja puhelimen rungon väliin.

Nyt kun muovityökalu-avain on laitteen välissä estämässä ettei näyttö liimaudu takaisin kiinni, kierrä muovityökalu-avaimen kanssa varovasti reunoja pitkin, siten että saat erotettua liiman rungon ja näytön väliltä. Varo työntämästä avainta liian syvälle välttyäksesi ylimääräisiltä vahingoilta sillä laitteen komponentit ovat erittäin herkkiä.

Kun olet saanut laitteen erotettua näytön liimat rungosta kiertämällä muovisen-avaimen kanssa laitteen reunoja pitkin on aika nostaa näyttö ylös. Nosta näyttö ylös vasemmalta oikealle, jotta laitteen johdot eivät katkea nostaessasi laitteen näyttöä, sillä näyttöä ja runkoa yhdistää vielä johdot.

Näytön vaihtaminen

Nyt kun olet saanut irroitettua näytön ja rungon toisitaan ja niitä yhdistää enää johdot, sirrytään eteenpäin.

Ota pöydällesi jokin pieni rasia, vaikka vanha iPhone laatikko saadaksesi näytön tuettoa olemaan kyljellään, nojaten rasiaan. Seuraavaan vaiheeseen tarvitset Y000 – kolmikärki ruuvimeisselin. Avaa Y000 ruuvit kiertämällä niitä kevyesti vastapäivään. (kuva 1)

Kun olet irroittanut kolme ruuvia, ota esiin pinsetit ja tartu varovasti kiinni metallikinnikkeen vasemmasta reunasta ja irroita se vetämällä. (kuva 2)

Kun metallikiinnike on irroitettu, ota esiin spudger (kynänmuotoinen työkalu). Työnnä spudgerin terävä kärki akkuliittimen alle ja nosta akkuliitintä kevyesti ylöspäin, poispäin sen emolevyllä sijaitsevasta pistokkeesta. (kuva 3)

1. Y000, ruuvien irroitus
2. Metallikiinnikkeen irroitus
iphone näytön vaihto
3. Akkuliittimen irroitus

Irroitettuasi kuvan 3. akkuliittimen, tartu uudestaan Y000 – Kolmikärki ruuvimeisseliin ja avaa 5 ruuvia kiertämällä ruuveja vastapäivään irroittaaksesi emolevyä suojaava metallilevy. (kuva 4)

Ota metallilevystä kevyesti kiinni pinseteillä. Metallilevy lähtee irti helposti kun kaikki ruuvit ovat irroitettu. Nosta metallista suojalevyä. (kuva 5)

4. emolevyä suojaan metallilevyn ruuvit
5. suojalevyn irroitus

Kun metallinen suojalevy on nostettu pois paikaltaan, löydät sen alta LCD-paneelin johdon, digitoijan johdon, sekä etupaneelin näytönliitin johdon. Tartu taas Spudger -työkaluun ja nosta LCD-kaapelin liitännästä varovasti ylöspäin irroittaaksesi kaapelin (kuva 6). Tee sama myös Digitizer liittimelle (kuva 7), sekä etupaneelin kokoonpanoliittimelle (kuva 8)

6. LCD-johdon irroitus
6. digitoijan-johdon irroitus
8. kokoonpanoliitin-johdon irroitus

Tässä kohtaa sinulla pitäisi olla irroitettuna kaikki tarvittavat kaapel-liitännät, toisinsanoen  vanhan näytön pitäisi nyt olla irti. Varmista vielä että kaikki näyttömoduulin menevät johdot on irroitettu ja siirrä näyttömoduuli kauemmas laitteen rungosta.

Näyttömoduulin yläreunassa löydät neljä ruuvia. 3 Ruuveista on Phillips #000 – tähtipää kantaisia ruuveja. ja yksi kolmikärjellä avattava Y000 – ruuvi. (kuva 9)

Avaa edellämainitut neljä ruuvia kiertämällä ruuveja vastapäivään. Huomaa, että ruuveja on kahdenlaisia, joten käytä kahta eri ruuvimeisselinpäätä.

iphone näytön vaihto itse
9. Näyttömoduulin neljä ruuvia

Ruuvit irroitettuasi, nosta spudger -työkalulla varovasti kaiutinmoduulin yläreunasta, siten että saat käännettyä kaiutinmoduulin ja kaiutinkotelon varovasti alas, pois päin näytön yläreunasta. Älä vedä kaiutinkoteloa vielä pois sillä se on vielä kiinni kaapelilla.

Käytä iOpeneria ja lämmitä näyttömoduulin yläosaa muutama minuutti näytön puolelta pehmittääksesi kaiutinmoduulia kiinnittävää liimaa.

Liiman pehmityttyä, liu’uta varovasti muovityökalu -avain joustavan kaapelin alle varovasti siten että saat avaimen mikrofonin alle.

kierrä avainta varovasti siten, että saat nostettua mikrofonin ylös. (kuva 10)

Tartu pinsetteihin ja nosta pieni metallinen klipsu pois tunnelmavalon (ambient light) päältä. (kuva 11)

Kun olet nostanut metalliklipin pois, käytä pinsttejä ja heiluta tunnelmavalo sensoria varovasti edestakas, jotta saat sen nostettua pois näytön lovesta. Älä kuitenkaan vedä sitä irti sillä se on vielä kiinni joustavassa johdossa. (kuva 12)

10. Mikrofonin irroitus
11. Metalliklipin irroitus
iphone korjaa itse
12. Ambient light -sensorin irroitus

Nyt kun kaikki tarvittavat kaapelit on irroitettu, voit irroittaa moduulin varovasti muovityökalu -avaimella varovasti nostaen ylös nuolen merkitsemän kohdan alta. (kuva 13)

moduulin irroitus
13. Moduulin irroittaminen

Uuden näytön vaihtaminen

Nyt kun olet irroittanut kaiutin moduulisi edellisen vaiheen mukaisesti, siirrä puhelimen yläosasta irroitettu moduuli vanhasta näyttömoduulistasi uuteen näyttömoduuliin.

Liitännät jotka irroitit nostamalla, saat kytkettyä takaisin varovasti asettamalla liitännät kohdilleen ja painamalla kevyesti. Sinun ei tarvitse pelästyä, jos paineassasi tunnet pienen naksahduksen tai kuulet klik äänen. Näyttö moduulin liitäntöjen mennessä paikalleen ne saattavat pitää ns. naksahdus äänen.

Ole kuitenkin varovainen ettet paina liitäntöjä liian kovaa ettei liitäntöjen pinnit väänny, sillä se tuo mukanaan uusia ongelmia ja saatat joutua ostamaan uuden mikäli sait pinnit vääntymään.

Noudata nyt edellisiä ohjeita päinvastaiseen suuntaan.

Asettaessasi uutta näyttömoduulia takaisin runkoon, muista pehmittää liimaa jotta näyttö pysyy vahvasti kiinni, eikä se ala repsottamaan.

Kiinnitä huomiota asettaessasi näyttömoduulia takaisin, että asetat sen viemällä uuden moduulin, johon olet kiinnittänyt kaikki aiemmin irroitetut liitännät rungon päälle siten, että uuden näyttömoduulin yläreuna on hieman alempana kuin rungon yläreuna.

Tämän jälkeen liu’utat uutta näyttöä ylöspäin, jolloin sen pitäisi mennä paikalleen. Kun yläreuna on paikallaan, voit varovasti painaa reunat ja alaosan takaisin kiinni. Muista liiman lämmittäminen välttyäksesi näytön irtoamiselta.

Onnistunut näytönvaihto - Onneksi olkoon

Olet nyt onnistuneesti vaihtanut itsellesi uuden ehjän näytön vanhan rikkinäisen näytön tilalle!

Onko sinun ystäväsi, perheenjäsenesi tai lapsesi puhelimen näyttö rikki? Osaat nyt tarjota apua heille ja voit tarjoutua auttamaan myös heitä ongelmallisen puhelimen näytön kanssa.

Emme ota vastuuta tämän artikkelin seuraamisen yhteydessä tapahtuneista vahingoista.