Käytetyn puhelimen osto-opas
Suosittelemme sinua lukemaan tämän artikkelin ennen kuin päätät ostaa käytetyn puhelimen netistä.
Käytettyjen puhelinten osto- ja myyntimarkkinat ovat kasvattaneet suosiotaan huomattavasti lähiaikoina. Internet on täynnä monia eri käytettyjen puhelinten osto- ja myyntikanavia. Useimmiten käytetty tavara vaihtaa omistajaa tori.fi palvelussa tai facebook kirpputoreilla. Yleensä myytävät puhelimet vaikuttavat toimivilta ja ovat ulkoisesti ehjän näköisiä. Kun harkitset uuden puhelimen ostamista, tulet löytämään internetistä paljon eri vaihtoehtoja uudeksi puhelimeksesi. Tässä kohtaa sinun tulee olla tarkkana ja kinnittää huomiosi seikkoihin, jotka vaikuttavat tai saattavat vaikuttaa kokemaasi ostokokemukseen ja puhelimen käyttöikään sekä toimivuuteen. Esittelemme artikkelissa asioita, jotka on syytä ottaa huomioon ostaessasi käytettyä älypuhelinta.
Käytetty puhelin netistä
Internet on täynnä käytettyjen puhelinten myynti ilmoituksia. Olet varmasti törmännyt myytäviin käytettyihin puhelimiin eri Nettikirpputoreilla ja Facebook ryhmissä. Näillä kirpputoreilla on kuitenkin ihan omat käytäntönsä, jossa puhelimen ostamisen voi ”varata” ihan kukatahansa kommentoimalla ”AV, YV, DM” jne.
Jos et vielä tiennyt mitä edellä mainitut termit tarkoittavat, AV:lla tarkoitetaan alustavaa varausta, YV:llä Yksityisviestiä, samoin myös DM:llä (Direct Message).
Näiden varausten takia, saatat joutua odottamaan tunteja, päiviä tai jopa viikkoja ennen kuin myyjä tarjoaa sinulle mahdollisuuden ostaa käyttämänsä puhelin.
Tapaaminen myyjän ja sinun välillä sovitaan teidän kesken, joskus on vaikea edes löytää yhteinen aika sillä molemmilla on kuitenkin omat aikataulut ja menot sovittuina.
Kun tapaat myyjän, tulee sinun heti ensin kiinnittää huomiota myyjä-henkilön käyttäytymiseen ja kiirelliseen aikatauluun. Mikäli myyjällä on kova tarve saada myytyä puhelin sinulle mahdollisimman nopeasti, siten että ehdit hädintuskin varmistua laitteen käynnistämisestä, on sinun heti syytä epäillä puhelimen toimivuutta.
Pyydä myyjältä että saisit rauhassa tutustua laittseen ja laitteen toimintakuntoon. Yleensä kiire hämää ja laite saattaakin vaihtaa omistajaa sen vikojen vuoksi ja ostovirhe huomataan vasta kotona kun puhelin ei toimikaan niin kuin pitäisi.
Tämän takia kun käynnistät puhelimen on sinun syytä koskettaa näyttöä mahdollisimman laajalta ja monipuolisesti, sekä muistaa tarkistaa akun varauskapasiteetti.
Jälkeenpäin sinun voi olla hyvin vaikea saada otettua yhteyttä myyjään.
Joudut näkemään ylimääräistä vaivaa yrittäessäsi saada myyjää kiinni turhaan.
Joskus myyjä saattaa kelpuuttaa vain käteistä, ja siksi kannattaakin olla valppaana millä maksutavalla myyjä suostuu laiteen myymään – Jos ainoa käypä maksutapa on käteinen, voit kysyä miksi esimerkiksi tilisiirto tai muu vastaava maksutapa ei hänelle sovi.
Ole varuillasi ettet tule huijatuksi. Ostotilanteessa harvemmin uskalletaan tai edes ymmärretään uskaltaa kyseenalaistaa myytävän tuotteen olemassaoloa. Internet on täynnä huijareita ja heidän tekaisemia valeprofiileita. Valeprofiilit ovat arkipäivää nettikirppareilla.
Tästä syystä sinun kannattaa kiinnittää huomiota myyjä-profiilin nimimerkkiin. Mikäli nimimerkki on mallia Mikko Mallikas 50v, voit olla jo melko varma että kyseessä on valeprofiili, jonka tarkoituksena on viedä sinun rahat toimittamatta myynti-ilmoituksen laitetta, jota tuskin edes on olemassakaan tai vaihtoehtoisesti se on jo myyty toiselle ostajalle.
Kuluttajaliitto kertoo tällä videolla esimerkin muodossa miten voit välttää huijatuksi tulemisen. Poliisi neuvoo sivuillaan mitä tehdä kun tulet huijatuksi.
Puhelimen toimintakunto nyt ja tulevaisuudessa
Puhelin, joka näyttää päällisin puolin täysin toimivalta, saattaa olla sisäisesti täysi katastrofi. Netissä kuluttajien toisilleen myymät puhelimet on saatettu kunnostaa vain päällisinpuolin, jotta ne näyttävät ehjiltä.
Varmistu puhelimen mikrofonin, kaiutinten ja akun toiminnasta. Onkin yleistä että sisäisiltä ominaisuuksiltaan erittäin huonossa kunnossa olevien puhelinten ulkokuori ja näyttölasi on vaihdettu, jotta saadaan puhelin vaikuttamaan uudenveroiselta. Puhelin on saattanut esimerkiksi kastua tai akku vaurioitua, siksi puhelimen huolellinen tutkiminen ennen laitteen ostamsita on tärkeää, jotta käytetyn puhelimen kunto voidaan todentaa. Laite on saattanut kastua tai akku kärsiä. Tämän lisäksi laitetta on saatettu jailbreaketa, toisinsanoen laitteen manipuloiminen siten että laitteeseen saadaan ladattua kolmannen osapuolen ohjelmia ja ohjelmistoja.
Puhelimen testaaminen laitteen oston yhteydessä. Kun olet osto tilanteessa, myyjä tuskin antaa sinulle luvan avata käytetty puhelin ostopaikalla, voit kuitenkin saada suuntaa antavaa tietoa laitteen kunnosta tekemällä laitteelle rasitustestin. Rasitustestin voit tehdä esimerkiksi avaamalla korkealaatuisen videon (Full-HD) tai sovelluksen/pelin, joka vaatii laitteelta suoritustehoja. Mikäli puhelinta testattaessa laite kuumenee tai akku tyhjenee nopeasti – Ongelmia saattaa seurata. Akun kapasiteetista ja sen latauskyvykkyydestä voit varmistua ottamalla ostopaikalle mukaan laturin ja kytkemällä puhelimen lataukseen – Näet latautuuko akku normaalisti.
Puhelimen alkuperä - Varastettu?
Nettihuijaukset ovat yleistyneet, niin myös varastetun tavaran myyminen. Kun teet ostoksia netissä, et voi koskaan 100% varmistua laitteen alkuperästä ilman ostokuittia.
Ostamasi käytetty laite saattaa olla varastettu tai hankittu rikollisinkeinoin. paras tapas selvittää onko laite oikeasti myyjän, on vaatia häntä ottamaan mukaan puhelimen alkuperäinen ostokuitti mikäli sellainen on vielä tallella.
Puhelinta ostettaessa kannattaa yrittää soittaa omaan puhelimeen. Mikäli puhelin onkin varastettu ja edeltävä omistaja on ilmoittanut puhelimen sarajanumeron operaattorilleen sulkiessaan liittymää, puelin joutuu niin sanotulle kansainväliselle mustalle listalle, jolloin valtaosa operaattoreista estää laitteen kytkeytymisen verkkoon.
Etälukituksen tarkistaminen ennen puhelimen ostamista. Sinun on mahdotonta saada puhelinta auki, mikäli edellinen omistaja on lukinnut laitteen Gmail tai iCloud-tunnuksillaan. Ostaessasi puhelimen varmistu, että saat palautetta puhelimen tehdasasetuksiin käyttämällä omia tunnuksiasi.
Takuuta jäljellä?
Muista selvittää onko puhelimen takuu voimassa. Vaikka ostat puhelimen, jolle on vielä kuitissa takuu voimassa, voi todellisuudessa asia olla niin, että takuu ei ole enää voimassa, kun laitteellee on tapahtunut jotain, mitä takuu ei enää korvaa.
Esimerkkejä tilanteista joissa takuu on poistunut: Aiempi omistaja on avannut puhelimen itse ja korjannut puhelintaan, tai puhelinta on huollettu valtuuttamattomassa toimipisteessä.
Takuu ei pääsääntöisesti kata laitteita, jotka ovat kärsineet kosteusvaurioita.
Muista puhelinta ostettaessa
- Huijaako myyjä? Myyjän luonne, kiire, pakonomainen tarve luopua puhelimesta.
- Puhelimen kunto? Pyöritä korkeatasoisia videoita, pelaa raskaita pelejä, lataa akkua.
- Puhelimen alkuperä? Soita puhelimella, palauta tehdasasetukset, vaadi alkuperäinen kuitti.
- Kosteusvauriot? Tutki näyttöä ja tarkista laitteen kosteusindikaattorit.
- Takuu voimassa? Löytyykö puhelimen alkuperäiskuittia, onko puhelin jailbreakattu, onko laite avattu.